فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 49 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهه امیدیان، محمود نجفی، هاجر فلاح زاده صفحات 5-23
    هدف مطالعه حاضر تعیین رابطه سبک های دلبستگی با حرمت خود و ریخت شخصیتی D بود. بدین منظور تعداد 245 دانشجو(66 پسر و 179 دختر) با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسش نامه های سبک دلبستگی بزرگسالان هازان و شاور، حرمت خود روزنبرگ و ریخت شخصیتی D پاسخ دادند. نتایج نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن با حرمت خود رابطه مثبت و معناداری و بین سبک های دلبستگی ناایمن با حرمت خود رابطه منفی و معناداری وجود دارد. یافته دیگر پژوهش این بود که بین سبک دلبستگی ایمن و ریخت شخصیتی D رابطه منفی و معنا دار و بین سبک های دلبستگی ناایمن و ریخت شخصیتی D رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که سبک دلبستگی ایمن، دوسوگرا و اجتنابی به ترتیب نقش مهم و معناداری در بیش بینی حرمت خود دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که سبک دلبستگی اجتنابی، ایمن و دوسوگرا به ترتیب نقش مهم و معناداری در پیش بینی ریخت شخصیتی D دارند. همچنین بین سبک های دلبستگی در دو جنس هیچ تفاوت معناداری وجود ندارد. این یافته ها بیانگر نقش و اهمیت سبک های دلبستگی در تعیین حرمت خود و ریخت شخصیتی D است.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، حرمت خود، ریخت شخصیتی D، دانشجویان
  • طوبی ثقتی، عبدالله شفیع آبادی، منصور سودانی صفحات 23-41
    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر بخشی آموزش گروهی مبتنی بر تحلیل ارتباط متقابل بر کاهش خشم و عصبیت دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان شهر رشت است. این پژوهش نیمه تجربی بر روی 60 نفر از دانش آموزانی که در آزمون پرخاشگری (AGQ) نمره بالایی بدست آورده بودند، اجرا گردید. این نمونه از طریق گزینش تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه همتا (گروه آزمایش و گروه گواه) تقسیم شدند، آموزش گروهی به شیوه تحلیل ارتباط متقابل که بر طبق مجموعه مفاهیم این نظریه تهیه شده بود، طی 8 جلسه ی 90 دقیقه ای و هفته ای یک بار به گروه آزمایش ارائه و طی این مدت گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت ننمودند. بعد از اتمام آموزش پس آزمون بر روی دو گروه اجرا گردید. اطلاعات مذکور با استفاده ازتحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که اختلاف معنی داری بین گروه آزمایش و کنترل و جود دارد ()، به عبارت دیگر مداخله آزمایشی (آموزش گروهی مبتنی بر تحلیل ارتباط متقابل) موجب کاهش خشم و عصبیت در گروه آزمایشی در مقایسه با گروه گواه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش گروهی تحلیل ارتباط متقابل، خشم، عصبیت، دانش آموزان دختر
  • آرزو حیدریان، منیره نسیمی، آرزو فروهر صفحات 41-57
    در پژوهش حاضر رابطه بین ویژگی های شخصیت و میزان بهره وری در میان کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مورد بررسی قرار گرفته است.جامعه ی آماری در این پژوهش شامل کلیه ی کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی شهر تهران بود نمونه آماری 127 و با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شد.ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش شامل دو پرسشنامه: پرسشنامه شخصیت مایرز-بریگز وپرسشنامه بهره وری منابع انسانی اچیو است.نتایج حاصل از تحلیل یافته ها نشان دادکه رابطه معناداری بین سنخ شخصیت و میزان بهره وری وجود داردبین سنخ شخصیت برون گرا و میزان بهره وری وبین سنخ شخصیت فکری و میزان بهره وری رابطه مثبت معناداری وجود دارد همچنین بین سنخ شخصیت احساسی و میزان بهره وری و بین سنخ شخصیت شهودی و میزان بهره وری رابطه منفی معناداری وجود دارد. اما بین سنخ شخصیت حسی، سنخ شخصیت درون گرا وسنخ شخصیت داوری کننده و میزان بهره وری رابطه معناداری وجود ندارد.همچنین در بررسی سنخ های شخصیت مایرز-بریگز سنخ ESTJ(درونگرا، حسی، فکری، داوری کننده)و سنخISTJ(برونگرا، حسی، احساسی، داوری کننده) بالاترین فراوانی را داشتند.نتایج این پژوهش نشان می دهد که با شناسایی سنخ های شخصیت می توان تیپ های شخصیت بهره ور را مشخص کرد و از وجود این تیپ جهت ارتقاء بهره وری سازمان استفاده کرد و با قرار دادن آنها در جایگاه مناسب شغلی از فرسودگی نیروی انسانی جلوگیری به عمل آورد.
    کلیدواژگان: سنخ های شخصیت مایرز، بریگز، بهره وری
  • یونس دوستیان، اصغر دادخواه، بهمن بهمنی، مسعود آهوان، یوسف اعظمی صفحات 57-81
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات بر کاهش عود در افراد وابسته به مواد افیونی انجام شده است. در یک طرح آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل، 30 نفر از افراد وابسته به مواد افیونی مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد خرم آباد، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) بررسی شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 2 ساعته تحت درمان شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات قرار گرفتند و گروه گواه درمان خاصی دریافت نکردند. همه شرکت کنندگان در آغاز پژوهش و پایان جلسات هفتگی، بوسیله آزمایش ادرار مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، روش های آمار توصیفی و آزمون خی دو به کار برده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ میزان عود، از هفته چهارم درمان به بعد تفاوت معناداری وجود دارد، یعنی میزان عود در گروه کنترل از هفته چهارم به بعد به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود. با توجه به یافته ها می-توان چنین نتیجه گرفت که درمان شناختی رفتاری مبتنی بر مدل مارلات بر کاهش عود در افراد وابسته به مواد افیونی موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، مدل مارلات، عود، وابستگی به مواد
  • احمد امانی، ناصر یوسفی، سرور احمدی صفحات 81-103
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی معنادرمانی به شیوه گروهی بر تاب آوری و احساس تنهایی دختران دانشجوی دارای نشانگان ضربه عشق انجام شده است.طرح این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهشی در این تحقیق را کلیه دانشجویان دختر دانشگاه کردستان تشکیل داده اند که در سال تحصیلی 1393-1392 مشغول به تحصیل بوده اند. نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه بوده که در مجموع 24 نفر از دانشجویان مراجعه کننده که نمرات بالایی را در پرسشنامه نشانگان ضربه عشق کسب کردند به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 12 نفر). سپس پرسشنامه های تاب آوری کانر-دیویدسون و احساس تنهایی توسط دو گروه تکمیل شد. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت روش معنادرمانی گروهی قرارگرفت. پس از اتمام دوره درمانی هر دو گروه مجددا مورد آزمون فوق قرار گرفتند. نتایج، به کمک نرم افزار spss نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد. روش آماری شامل آمار توصیفی (شامل میانگین، انحراف معیار، حداقل و حداکثر نمره ها) و آمار استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) بود.نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که بین نمرات پس آزمون تاب آوری و احساس تنهایی دو گروه آزمایشی و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد(05/0P<). همچنین نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین نمرات پس آزمون نشانگان ضربه عشق بین دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد. (05/0P<.)نتایج نشان داد که معنادرمانی به شیوه گروهی می تواند به عنوان درمان موثری در کاهش احساس تنهایی و نشانگان ضربه عشق دانشجویان به کار برده شود. این درمان در افزایش تاب آوری نیز سودمند است.
    کلیدواژگان: معنا درمانی گروهی، تاب آوری، احساس تنهایی، نشانگان ضربه عشق، دانشجویان دختر
  • اردشیر کیانی، شکوه نوابی نژاد، خدابخش احمدی، جعفر انیسی صفحات 103-127
    باوجود اینکه اصول اخلاقی زیر بنای تمام اعمال حرفه ای یک مشاور و روان شناس محسوب می شود ولی ابزاری برای سنجش آن تعریف نشده است. براین اساس هدف اصلی این پژوهش است تا مقیاسی را برای ارزیابی اخلاقی حرفه ای معرفی کند. روش تحقیق همبستگی از نوع ماتریس واریانس– کوواریانس بود و جامعه آماری پژوهش مشاوران و روان شناسان شهر تهران با حجم نمونه 178 نفر از مشاوران زن و مرد مجرد و متاهل بودند که دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس و بالاتر، و دارای پروانه اشتغال و شاغل در حرفه مشاوره و رواندرمانی بودند. ابزار مورد استفاده فرایند روایی سازه و محتوا را گذرانیده و مورد تایید قرار گرفت. تحلیل عاملی 5 عامل را در پرسشنامه مشخص نمود که در این میان عامل اول آزادی و رضایت آگاهانه 90/29 در صد واریانس کل، رعایت فرهنگ و قانون و حدود رابطه 75/6 در صد از واریانس کل، شفافیت رابطه 64/4 در صد از واریانس کل، مشاوره و مسوولیت در شرایط بحران 13/4 در صد و رعایت اخلاق در بکارگیری فنون 89/3درصد از واریانس کل را تبیین نموده است. همچنین ضریب اعتبار باز آزمایی کل مقیاس 81/0 و همسانی درونی 92/0 می باشد. با توجه به ضرورت سنجش وضعیت اخلاقی و ارزیابی اخلاقی روان شناسان و مشاوران و نبود ابزار معتبر در این زمینه و با توجه به اینکه ابزار موجود از نظر روانسنجی معتبر ارزیابی شد، لذا این ابزار را برای استفاده در سنجش روان شناسان و مشاوران در موارد مختلف از جمله در هنگام صدور پروانه اشتغال و گزینش متخصصان و رواندرمانگران در مقاطع تکمیلی و همچنینین سنجش اخلاق حرفه ای روان شناسان در کارگاه های دانش افزایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، اخلاق حرفه ای، مشاوره، روان شناسی
  • شهناز محمدی، تینا باباپور، فرشید علی پور صفحات 127-145
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش پیش بین سبک های هویت و پنج عامل شخصیت در تعارضات زناشویی زوجین 20 تا 40 ساله بود. روش تحقیق توصیفی همبستگی بود، 120 نفر (60 مرد، 60 زن) با نمونه گیری هدفمند و لحاظ کردن معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند، از پرسشنامه های هویت برزونسکی، شخصیتی نئو فرم کوتاه و تعارضات زناشویی براتی و ثنایی برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید، برای تجزیه تحلیل داده ها نیز از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی شامل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که از میان پنج عامل شخصیت، سازگاری، وظیفه شناسی و نوروز گرایی توانایی معناداری در پیش بینی تعارضات زناشویی داشتند، همچنین از میان سبک های هویت نیز سبک هویت اطلاعاتی توانایی معناداری برای پیش بینی تعارضات زناشویی داشت.از یافته های پژوهش می توان در برنامه های درمانی و پیش گیری برای کاهش تعارضات زناشویی بهره گرفت.
    کلیدواژگان: سبک های هویت، پنج عامل شخصیت، تعارضات زناشویی
|
  • Pages 5-23
    The purpose of this study was the relationship between attachment styles and self-esteem with type D personality. 245 students (66 males & 179 females) have been selected using a cluster random sampling to fill out the adult attachment style, Rosenberg self- esteem, and type D personality questionnaires. The results show that there is a significant positive correlation between secure attachment style and self-esteem and a negative relationship between insecure attachment styles and self-esteem. Research findings also reveals that there is a negative relationship between secure attachment style and type D personality and a significant positive correlation between insecure attachment styles and type D personality. Results of stepwise regression analyses indicate that secure, ambivalent and avoidant attachment styles play a significant role in self-esteem prediction, respectively. Results also of stepwise regression analyses indicate that avoidant, secure and ambivalent attachment styles play a significant role in predicting type D personality, respectively. Analyses results also show that there is no gender significance among attachment styles. Our findings prove that attachment styles play the significant role in determining self- esteem and type D personality.
    Keywords: attachment styles_self_esteem_type D personality
  • Pages 23-41
    The main objective of this research is to investigate the effectiveness of group training, based on transactional analysis affecting the anger and neurotically of the girl students of grade one in high school, in the city of Rasht. this experimental research was carried out on 60 individuals from those students who were rated “high” in aggression test(AGQ).This sample was selected through the phased random selection and it was divided in two equal groups (experimental and control group), randomly. subsequently, the group training program was represented to the experiment group, after the method of transactional analysis, based on the assembly of concepts, within 8 ninety-minute sessions for each week, and during this period, no interference was imposed on the control group. Then, after the end of training, the AGQ-test(post-test) was applied to both experiment and control groups, simultaneously and under the identical circumstances. the obtained information from the pre-test and post-test were analyzed using the statistical covariance.The additional obtained results suggested that there was a significant difference between the experimental and control groups(P=0.0001). In other words, the experimental interference (group training based on the transactional analysis) has given rise to reduce the anger and neurotically in experimental group.
    Keywords: Transactional analysis, anger, neurotically girl students
  • Pages 41-57
    The purpose of this study was the relationship between personality characteristics and productivity among employees of the Iranian National Oil Products Distribution. The statistical population consisted of Tehran Products Distribution Company Employees. Sample was consisted of 127 people who were selected by stratified sampling. They answered following questionnaires: Myers-Briggs personality questionnaire and Achieve labor productivity Inventory. The results showed that there is a significant relationship between some personality types and level of productivity. There was a meaningful positive correlation between extroverted type, thinking type and level of productivity. There was a meaningful negative correlation between feeling type, intuitive type and level of productivity. But three personality types including sensing, Introverted, and Judging had no relationship with level of productivity. Moreover, ESTJ type (introverted, sensing, thinking, judging) and ISTJ type (extroverted, intuitive, sensing, judging) had the highest frequency. The findings indicate that by identifying personality type we can identify productive types and use these types for enhancing productivity of organization, and prevent human resource burnout by assigning them in appropriate vocational position.:
    Keywords: Myers, Briggs personality types, productivity
  • Pages 57-81
    This study examined the effectiveness of Marlatt –based on cognitive-behavioral model on relapse reduction of opiate-dependents. In a pilot pretest – posttest with control group project, 30 opiate -dependent clients of addiction clinics in Khorramabad were randomly assigned to two groups. Experimental group were on 12 sessions of cognitive behavioral therapy, totally 24 hours but the control group did not receive any special treatment. All study participants at the beginning of study and end of the weekly meetings were tested by urinalysis. For data analysis, descriptive statistics and test were used. The results showed that the relapse rate of control group after the fourth week was significantly higher than the control group. According to the findings, it can be concluded that Marlatt-based on cognitive behavioral treatment model is effective on relapse reduction of opiate-dependents.
    Keywords: Cognitive, Behavioral treatment, Marlatt's model, Reapse, Opiate, dependency
  • Pages 81-103
    The purpose of this research was to investigate the efficacy of group logo therapy on resilience and loneliness of female students with love trauma syndrome.The semi- experimental design: pre-post test with control group was used in this study. Populations were all female students of Kurdestan Univesity and were selected through voluntary sampling method. Sample numbers were 24 students that gained high scores on Love Trauma Inventory (1999) and randomly assigned to control and experiment groups (each group included 12 students).Also the Connor-Davidson Resiliency Surveys (2003) (CD-RISC) and loneliness scale Univarsity of California (1998) was completed by both groups. The experiment group exposed to 10 instruction sessions of group logo therapy. By ending the therapeutic period, both groups were examined by means of the mentioned inventory. Result analyzed with SPSS 21 software. Statistical methods included descriptive statistics (mean, standard deviation, minimum and maximum scores) and inferential statistics (Analysis of covariance).
    Findings
    The results showed that there is significant difference between posttest scores of resilience and loneliness at experimental and control groups (P<0/05). Also, there was significant differences between posttest scores of love trauma syndrome in both experimental and control groups (P<0/05).The overall results indicate that group logo therapy can be used as an effective treatment on the reduce of loneliness and love trauma syndrome. It also increases the resilience level.
    Keywords: group logo therapy, resilience, loneliness, love trauma syndrome, female students
  • Pages 103-127
    The purpose of this study was Developing and Validation of psychologists’ professional ethics Ques-tionnaire for Counselors. The method of this study was Correlation. The population were counselors and psychologists in Tehran. The sample was 178 married men and women of consultants who have a bachelor's degree or higher. The instrument of this study was Ethics Ques‌tionnaire for Counselors. Factor analysis revealed five factors in the questionnaire: informed consent was 90.29 percent of the total variance, upholding the law and culture was 75.6% of the total variance, transparency in the relationship was 64/4 percent of the total variance, and responsibility in crisis counseling was 13.4 percent and ethics in applying was 89.3% of the total variance. Test-retest reliability coefficient of the scale was 0.81, and the internal consistency was 0.92. Ethics questionnaire regarding the validity and reliability was the right tool for the assessment of professional ethics for Counselors
    Keywords: standardization, professional ethics, counseling psychology
  • Pages 127-145
    The purpose of this study was to investigate the role of identity styles and personality factors in Predicting marital conflicts in couples. The population was 120 individual (60 male, 60 female) With purposive sampling. Instruments of this study were Berzonsky identity questionnaire, NEO short form and marital conflicts barati and sanaii. stepwise regression was used to analyze the data. The results showed that among the five factors of personality: adaptability, conscientiousness and neuroticism were able to significantly predict marital conflicts. Also the identity information among identity styles could predict marital conflicts. The research findings in prevention and treatment programs can be used to reduce marital conflicts.
    Keywords: identity styles, five factors of personality, marital conflicts